Zero Emission Solutions (ZES) | Testrijders

U bent hier

Zero Emission Solutions (ZES)

Zero Emission Solutions (ZES) is een studie- en consultancybureau inzake duurzame energie met uiteenlopende projecten: ontwikkelen van hernieuwbare energie bij bedrijven, duurzaam aankopen van energie, carbon footprint rapportage en bedrijven begeleiden naar meer duurzame mobiliteit.
 
Bij een project rond duurzame mobiliteit schetsen ze eerst welke opties er zijn: fietsen (elektrisch, plooifietsen, speed pedelecs), openbaar vervoer (in combinatie met plooifiets eventueel), ecologische vormen van personenwagens (autodelen, carpoolen, elektrisch, CNG) en zelfs multi-modaal transport (bv. met de auto tot op een randparking en dan openbaar vervoer). Daarna bepalen ze de huidige voetafdruk en de kostprijs van het woon-werkverkeer van de werknemers en hoe dat zich verhoudt met de aanbevolen transportmodus per afstand. Met deze informatie wordt er dan een aanbevolen situatie geschetst waar op basis van de afstanden en de woonplaats van de werknemers nieuwe, meer ecologische vervoersmodi worden voorgesteld. Ten slotte worden er maatregelen aanbevolen om werknemers te overtuigen om over te schakelen naar meer duurzame vervoersmodi. Deze maatregelen kunnen zowel financieel zijn (bv. aanbieden fietsaccessoires) of meer praktisch (bv. douche en fietsherstelpunt voorzien). 
 
Zo heeft ZES bvb. de VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) begeleidt bij hun vraag naar een plan voor meer ecologische mobiliteit. Dit waren de resultaten:
 
  • 11% van de werknemers waren verantwoordelijk voor 50% van de CO2-uitstoot
  • In de aanbevolen situatie was de uitstoot gedaald met 80% 
  • 20% van de werknemers waren in de mogelijkheid om met de fiets te pendelen
  • De CO2-uitstoot daalde met bijna 280 kg CO2 per dag; op een jaar komt deze daling neer op de opname van een bos van 5,3 ha.