FAQ Wat is Testrijders? | Testrijders

U bent hier

FAQ Wat is Testrijders?

Wat is Testrijders

Al bollend over het Belgisch wegennet verspreiden de Testrijders als helden van het eerste uur hun heroïsche boodschap: gedaan met benzine- en dieselmotoren. Elektrisch rijden is de toekomst! 

​20 Testrijders ​leasen ​​een elektrische Nissan LEAF​ en ​delen ​hem met de buurt. Zo laten we ​inwoners ​op een toffe manier kennismaken met elektrisch autodelen en vergroenen we het ​Vlaamse ​wagenpark. Schonere lucht, minder files, en groene energie: dat is waar een Testrijder zijn hand voor om het stuur klemt. Zin om het zelf uit te proberen? Huur dan een Testrijders wagen voor een halve dag (of langer)!

Testrijders is een project van de Bond Beter Leefmilieu vzw, naar voorbeeld van het gelijknamige project van de Nederlandse organisatie Natuur & Milieu. De partners die dit project mee uit de startblokken hebben helpen schieten, vind je hier.


 

Wie zijn de Testrijders?

In januari werd de nieuwe Nissan LEAF voorgesteld op het Autosalon en gingen wij op zoek naar 20 pioniers die in het het Testrijders pilootproject wilden stappen. Maak kennis met de Testrijders in Vlaams-Brabant!

De Testrijders worden een jaar lang ambassadeur van elektrisch autodelen. Ze leasen zelf de nieuwe Nissan LEAF en verhuren hun wagen gemiddeld 6 keer per maand. Ze willen het plezier van elektrisch rijden namelijk delen met zo veel mogelijk mensen. Want keer op keer blijkt dat wie één keer elektrisch heeft gereden, vaak niet meer terug wil! En ze verdienen een deel van het leasebedrag terug!

De Testrijders nemen hun ambassadeursrol op vrijwillige basis op. Maar Blue Corner installeert wel gratis een publieke laadpaal bij hen in de buurt. Lekker handig! 

En vooral: door met elektrische wagens te gaan autodelen dringen we de CO2-uitstoot van ons wagenpark terug en verminderen we de stikstofoxides in de lucht. 

Je kan zelf ook nog Testrijder worden!

Nissan heeft nog 8 nieuwe LEAFs klaarstaan. Vergeet de wachttijden,  Stel je kandidaat en wie weet geniet jij binnen enkele weken al van het ecologisch rijplezier!

 


 

Wie zijn de organisatoren van het project?

De drijvende motor achter het project Testrijders zijn Bond Beter Leefmilieu VZW en Autodelen.net. Natuurlijk zou dit project niet van de grond zijn geraakt zonder de hulp van onze partners, die elk een cruciale rol spelen binnen dit verhaal.

Exclusief voor dit project voorziet Nissan 20 van de allernieuwste LEAFs, deze wagens komen ten vroegste eind december  pas op de markt. via het project kan jij er nu al mee rondrijden! 

Wij geven aan in welke van deze 3 concessiehouders je de wagen mag ophalen:

  • Nissan Leuven: Brusselsesteenweg 33, 3020 Herent

  • Peeters Leo NV: Leuvensesteenweg 240, 1800 Vilvoorde

  • Nissan Brussels: Lozenberg 13, 1932 Sint-Stevens-Woluwe

Voor onderhoud kan je nadien bij de dichtstbijzijnde Nissan-garage terecht.

ALD Automotive biedt een voordelig leasecontract aan van 36 maanden. Zij leveren de wagen rijklaar aan. Taksen, verzekering, onderhoud, pechverhelping én all seasons banden zijn inbegrepen! Zo kan je op je beide oren slapen. 

De Testrijders verhuren hun wagen op een veilige manier via het autodeelplatform CarAmigo. Zo zijn ook de huurders correct verzekerd. 

Blue Corner installeert gratis een publieke laadpaal in de buurt van de Testrijders, Ecopower garandeert de groene stroom. Wij vragen een laadpas voor jou aan, Blue Corner stuurt hem op per post.

Radio 2 is mediapartner en brengt het elektrisch autodelen mee onder de aandacht. 

Zero Emission Solutions is een studie- en consultancybureau inzake duurzame energie en staat in voor de carbon footprint rapportage

Testrijders wordt medegefinancierd door het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid en de provincie Vlaams-Brabant.


 

Waarom is Testrijders gestart?

Hoofdorganisator Bond Beter Leefmilieu VZW wil in Vlaanderen de transitie maken naar een duurzame, hernieuwbare samenleving. Om dat te realiseren, hebben we een omslag nodig op het vlak van energie, mobiliteit, grondstoffen, voeding en ruimtelijke ordening. Dit project past perfect onder de pijler mobiliteit (en energie). We ijveren met dit initiatief dan ook voor een hypermobiele samenleving, maar dan wel eentje zónder files, stress, vervuilde lucht, fossiele brandstoffen of ongezonde uitlaatgassen. Gedeelde mobiliteit met elektrische wagens die rijden op 100% hernieuwbare energie, maakt zonder twijfel deel uit van de mobiliteit van de toekomst. Testrijders België werd bovendien georganiseerd volgens het model van zijn Nederlandse, gelijknamige voorloper van Natuur & Milieu


 

Is elektrisch rijden milieuvriendelijk?

Het antwoord op deze vraag is een genuanceerd verhaal. Uiteraard blijven we op de eerste plaats altijd en overal voorstander van het STOP-principe: eerst kiezen voor Stappen, dan Trappen of Openbaar vervoer en pas als het niet anders kan opteren we voor Privé-vervoer. Dat privé-vervoer gebeurt echter wel bij voorkeur elektrisch, en net daar proberen we met Testrijders de draagkracht van te verhogen. Want hoewel er vaak beweerd wordt dat elektrische wagens niet per se milieuvriendelijker zijn dan hun brandstoftegenhangers - als je de volledige milieu-impact van de gehele levenscyclus van de wagen meerekent, van productie tot ontmanteling - wijzen de studies in een andere richting. Een elektrische wagen die opgeladen wordt op groene stroom heeft een totale milieu-impact die stukken lager ligt dan een brandstofwagen van dezelfde klasse.