FAQ Tarieven en Verzekeringen | Testrijders

U bent hier

FAQ Tarieven en Verzekeringen

Wat zijn de maandelijkse kosten?

Nissan LEAF

kostprijs 

specificaties

Leasing*

particulier en VZW:  €523,86 incl. BTW/maand (mits zero emissie premie: €426,64) 

zakelijk: €444,44 excl. BTW/maand

contract voor 30.000 km over 36 maanden

incl. verzekeringen en één set all seasons banden

Verbruik

gemiddeld 5 ct/km of  €41/maand 

(40% lager dan benzinewagen)

verbruik wagen: 0,17 kWh/km

aan voordeligste laadtarief Blue Corner van €0,29/kWh

* Per schaal van 5.000 km die je meer of minder rijdt, wordt het leasebedrag aangepast. Bekijk alvast de voorbeeldofferte en bijbehorende overzichtstabel hieronder.

* De zero-emissie premie van de Vlaamse overheid werd dit jaar verhoogd tot €3.500 voor particulieren en VZW's. Dit komt neer op een maandelijkse vermindering van €97,22 verspreid over 36 maanden op de leaseprijs van €523,86. Deze aanvraag dient online ingediend te worden door de Testrijder op http://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/zero-emissiepremie binnen de drie maanden na de eerste inschrijving van het voertuig bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). 

* Persbericht omtrent de uitbreiding van de zero-emissie premie

 

Dankzij ALD Automotive is je auto 36 maanden lang het minste van je zorgen. In je leasecontract zitten de meeste kosten vervat.

 • De wagen wordt geleverd met inschrijvingsbewijs en de groene kaart
 • Verzekering: je BA-, rechtsbijstand- en omniumverzekering worden volledig voor jou geregeld. Bij een ongeluk bedraagt de franchise € 500 (excl. BTW).

 • Eén set meegeleverde all seasons banden betekent dat je winter én zomer veilig kan cruisen, zonder extra kosten voor winterbanden.

 • Onderhoud: waar lag die garagefactuur nu ook alweer? Nergens, want ALD heeft het allemaal geregeld.

 • Pech onderweg: platte band of batterij? Vrees niet, de pechdienst helpt je kosteloos uit de nood. ALD voorziet een vervangwagen gedurende maximum 5 dagen.

 

Bij de aanschaf van een wagen is het belangrijk om te kijken naar de Total Cost of Ownership (TCO): brandstofkosten, waardevermindering, belastingen, verzekering en onderhoud. In België bedraagt de TCO van een wagen gemiddeld zo'n 700€ (voor diesel, benzine, elektrisch samen). De TCO voor elektrische wagens (EV) bedraagt gemiddeld 857€, of een goeie 150€ duurder. Het leasebedrag dat je als Testrijder betaalt, zit daar dus ver onder.

De lage verbruiks- en onderhoudskosten en belastingvoordelen maakt rijden met een elektrische wagen op het einde van de rit niet veel duurder. Het verbruik voor benzine ligt op 20%, voor diesel op 15% (en stijgt nog steeds) en voor EV slechts op een kleine 5%. Particulieren en vzw's kunnen aanspraak maken op de zero-emissiepremie van de Vlaamse overheid. Bij een leasing zitten de meeste kosten (behalve brandstof) bovendien al mee in de prijs verrekend én hoef je het allemaal niet zelf te regelen. 

Daarnaast betaal je voor de elektrische wagen geen jaarlijkse verkeersbelasting, terwijl dit bij de nieuwe benzinewagen € 188 is en bij de dieselwagen €348. Je kan de TCO (total cost of ownership) zelf bereken via de rekentool van de Vlaamse overheid.


 

Hoeveel kan ik terugverdienen door mijn auto te delen?

Je Testrijders voertuig verhuren doe je via het toegankelijke autodeelplatform CarAmigo. Deel je je wagen via dit platform, dan zijn jij en je huurder automatisch in orde met alle benodigde verzekeringen. Per dag levert de huur van je Nissan LEAF je tot €35 op. Als Testrijder verbind je je ertoe je wagen 6 keer per maand ter beschikking te stellen. Op maandelijkse basis kan je dus tot €210 van je leasebedrag terugverdienen via CarAmigo. Het ondersteunend team voert mee promotie om de Testrijders-wagens te verhuren. 

 

 


 

Kan ik de auto na afloop van het leasecontract overkopen?

Bij private lease, voor particulieren dus, is het helaas niet mogelijk de auto na afloop van het contract over te kopen. Bij de professionele leasecontracten kan dit wel. De voorwaarden vind je terug in je leasecontract.

De wagen kan door zakelijke Testrijders eventueel ook eerder overgekocht worden. Dit is steeds in overleg met de leasingmaatschappij.

 


 

Is het leasecontract inclusief reparaties en verzekeringen?

Ja: schade, reparaties en onderhoud zijn inbegrepen. Daaronder vallen dus ook burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand, bestuurdersverzekering en pechdienst.

Er geldt echter wel een forfaitaire schadeloosstelling van € 500 (excl. BTW) bij schadegevallen, van toepassing bij een ongeval in fout, of zonder geïdentificeerde aansprakelijke derde partij, op vertoon van een ongevalsaangifte. Alle details omtrent de verzekeringen vind je in de voorwaarden van het leasecontract.

Het leasecontract voorziet geen extra bandenbudget. De kost van herstelling of vervanging van een stukke band is ten laste  van de Testrijder. Bij normaal rijdgedrag dienen na 30.000 km in principe nog geen banden vervangen te worden door slijtage. Indien dit toch dient te gebeuren, zal de kost ten laste zijn van de Testrijder.

 


 

Ben ik verzekerd als Testrijder?

Ben je Testrijder, dan zit de kost van je verzekering mee in het leasecontract. Daaronder vallen de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand, een bestuurdersverzekering, onderhoud en pechdienst. Er geldt echter wel een forfaitaire schadeloosstelling van € 500 (excl. BTW) bij schadegevallen, maar deze is enkel van toepassing bij een ongeval in fout, of zonder geïdentificeerde aansprakelijke derde partij, op vertoon van een ongevalsaangifte. In de voorwaarden van je leasecontract, dat je ontvangt wanneer je je kandidaat stelt om Testrijder te worden, vind je alle details over je verzekeringen terug.

 


 

Zijn de huurders/delers van de wagen ook verzekerd?

Als je je auto deelt via het online deelplatform CarAmigo, dan is de huurder verzekerd vanaf dat hij of zij de sleutel in ontvangst neemt. Als Testrijder ben je ingedekt voor eventuele ongevallen van delers of huurders, zolang de uitwisseling via CarAmigo verloopt en de algemene voorwaarden gerespecteerd worden. Om de auto te huren via het deelplatform moet je huurder een login aanmaken op de website en aan onderstaande voorwaarden voldoen:

 • 25 jaar of ouder

 • al zeker 3 jaar in het bezit van een rijbewijs (type B)

 • rijbewijs is de voorbije 5 jaren niet ingetrokken geweest

 • gedurende de voorbije 5 jaren niet betrokken geweest bij een ongeval met gewonden

 • gedurende de voorbije 5 jaren niet geweigerd voor een verzekering door een verzekeringsmaatschappij

 • gedurende de voorbije 5 jaren niet veroordeeld wegens dronkenschap, verhoogd alcoholpromillage of een vergelijkbare toestand

 • medisch geschikt om met een auto te rijden

Daarnaast is er een franchise van € 750 excl. BTW voor de huurder/deler van toepassing bij een eventueel schadegeval. Alle details omtrent de verzekeringen vind je in de voorwaarden van het contract, dat je ontvangt als je besluit om Testrijder te worden. Als verhuurder sluit je telkens een apart contract af met de huurder van de wagen. 

Verloopt het autodelen niet via CarAmigo, dan zijn de bestuurders verzekerd via de verzekering van leasingmaatschappij ALD op voorwaarde dat het niet om een betaalde deelbeurt gaat. Een gezinslid of collega die de wagen uittest (zonder dat daar een financiële compensatie tegenover staat) is dus ook perfect verzekerd.


 

Voorziet de leasingmaatschappij een vervangwagen?

Als Testrijder krijg je 24/7 pechverhelping in heel Europa. Als het probleem niet onmiddellijk verholpen kan worden, kan je maximaal 5 dagen een beroep doen op een vervangwagen. Bij een technisch defect of wanneer de wagen naar de garage moet voor onderhoud, kan een vervangwagen voorzien worden mits betaling.

 

Betaal ik belastingen voor de auto?

De aftrekbare autokosten voor eenmanszaken en vennootschappen worden bepaald in functie van de CO2-uitstoot. De aankoop van een 100% elektrische auto is in 2019 en 2019 voor 120% aftrekbaar. Het elektriciteitsverbruik wordt aanzien als brandstof en kan voor 75% worden afgetrokken.

ALD Automotive schrijft de wagen in. In Vlaanderen is een 100% elektrische auto vrijgesteld van BIV en van verkeersbelasting. 

Werknemers die een auto van het werk ter beschikking krijgen voor privé doeleinden dienen daarvoor een voordeel alle aard (VAA) in rekening te brengen in hun personenbelasting. Voor 100% elektrische auto’s wordt in de berekening van de VAA het laagste CO2-percentage van 4% toegepast. Het VAA wordt als volgt berekend: VAA = catalogusprijs x ouderdomspercentage x CO2-percentage x 6/7. De minimum VAA bedraagt 1.310€ (aanslagjaar 2019). De geldende ouderdomscoëfficiënten zijn: 0 tot 12 maanden: 100% - 13 tot 24 maanden: 94% - 25 tot 36 maanden: 88% - 37 tot 48 maanden: 82% - 49 tot 60 maanden: 76% - Vanaf 61 maanden: 70%

Wat het verhuren van de wagen betreft, gaat de belastingdienst er van uit dat de hieruit bekomen inkomsten bij de eigenaar belast wordt als een roerend inkomen (momenteel belast aan 27%) indien hij deze drie criteria respecteert:

 • niet meer dan één auto via CarAmigo verhuren, 

 • die wagen niet meer dan gecumuleerd 60 dagen per kalenderjaar verhuurt, 

 • de verhuurinkomsten niet meer dan 2.400 EUR per kalenderjaar bedragen. 

Voor personen met een zefstandig statuut en VZW's wordt het verhuren beschouwd als een normaal beroepsinkomen en dienen de kosten en inkomsten van de wagen ingebracht te worden. Wij raden aan een fiscale expert of je fiscale controleur te contacteren om het voor jou toepasbare fiscale regime te bepalen. Als je de wagen verhuurt op een eenmanszaak zal de fiscus dit aanzien als een beroepsinkomen. Enerzijds kan je de lease als kost inbrengen, anderzijds heb je de inkomsten uit de verhuur (in dit geval is dit met BTW want autoverhuur is een BTW plichtige activiteit). Voor alle zekerheid bekijk je dit best met jouw boekhouder want fiscaliteit is een zeer complexe en voortdurend veranderende materie.

CarAmigo wil via hun ruling enkel duidelijkheid scheppen voor privé personen die handelen binnen de krijtlijnen van de ruling. Daarbuiten dient de verhuurder dit te bekijken met de belastingcontroleur van zijn regio, want de wetgeving is niet 100% eenduidig. Voor wagens die beroepsmatig gebruikt en belast worden lijkt een taxatie op basis van beroepsinkomen evenwel de meest logische. Maar ook hier win je best fiscaal advies in. 

Voor verdere informatie verwijzen we naar de website van CarAmigo.

Zero Emissie Premie

De Vlaamse overheid reikt een premie uit voor de aankoop van een nieuwe 100% elektrische wagen. Particulieren (natuurlijke personen), zelfstandigen, vzw’s en deelauto-bedrijven die in Vlaanderen wonen of gevestigd zijn kunnen een aanvraag indienen. De premie mag ook gebruikt worden voor particuliere leasewagens. Een vennootschap (die geen deelautodiensten aanbiedt) kan de premie niet verkrijgen.

Het gaat om wagens die besteld zijn vanaf 1 januari 2016. De premie geldt enkel voor auto’s van categorie M1 (gewone wagens) of N1 (lichte bestelwagens met maximummassa tot 3,5 ton). De auto moet ingeschreven worden in het Vlaams Gewest, je moet hem minstens 3 jaar houden en je moet je bestelling online registreren. De premie voor de Nissan LEAF bedraagt 3.500€ in 2018.

 


 

Wordt er een financiële controle gedaan als particuliere kandidaat?

Ja, alle Testrijders-kandidaten worden beoordeeld op kredietwaardigheid door de leasemaatschappij ALD Automotive, vóór het leasecontract wordt afgesloten. Deze controle verloopt volgens de normale procedure en wordt afgehandeld in alle discretie: je gegevens worden ten allen tijde vertrouwelijk behandeld.

Om je financiële situatie correct te kunnen beoordelen kan de leasemaatschappij bepaalde documenten opvragen, zoals:

 • een kopie van je laatste loonbrief en werkgeversverklaring

 • een verklaring van pensioen/aanvullend pensioen (als gepensioneerde)

 • kopie rijbewijs

 • kopie identiteitsbewijs

Daarnaast kan er in sommige gevallen worden gevraagd naar:

 • een overzicht van de woonlasten

 • verklaring alimentatie (indien van toepassing)

 


 

Wordt er een financiële controle gedaan als professionele kandidaat?

Ja, alle Testrijders-kandidaten worden beoordeeld op kredietwaardigheid door de leasemaatschappij ALD Automotive, vóór het leasecontract wordt afgesloten. Deze controle verloopt volgens de normale procedure en wordt afgehandeld in alle discretie: je gegevens worden ten allen tijde vertrouwelijk behandeld.

ALD Automotive, voert een financiële toetsing voor professionele kandidaten uit op basis van de meest recente jaarcijfers. Bij een startende onderneming kan ook een businessplan en/of prognose worden opgevraagd. De volgende gegevens zullen worden opgevraagd:

 • een uittreksel van de Kamer van Koophandel

 • kopie legitimatiebewijs van de tekenbevoegde

 • je BTW-nummer

 • de meest recente jaarcijfers

 • het bankrekeningnummer voor automatische incasso

 • een e-mail adres waar de digitale facturatie naar verstuurd kan worden