FAQ Delen | Testrijders

U bent hier

FAQ Delen

Hoe werkt het delen?

Je verhuurt als ambassadeur van elektrisch rijden je auto via het CarAmigo deelplatform. CarAmigo is een virtuele marktplaats waar mensen die hun auto weinig gebruiken, hun voertuig kunnen delen met anderen. Dit is de gemakkelijkste manier, en meteen ook de veiligste. De verzekering dekt de wagen in geval van ongeval of diefstal. De bijstand bij autopech (Touring) dekt de wagen in geval van panne in de BeneLux. Het tarief voor de Nissan LEAF bedraagt maximaal €35 per dag, opgeladen voor een reikwijdte van min. 100 km. De huurder betaalt hierbovenop de verhuurkost (betaal- en reservatiekostenen), aansluitende verzekering en pechverhelping, dit wordt doorgerekend via het deelplatform. Het dagtarief voor de huurder bedraagt maximaal €50. Indien de huurder meer dan 100 km wenst te rijden met de wagen, dienen omtrent het bijkomende brandstofverbruik vooraf onderlinge afspraken gemaakt te worden. De wagen kan ook voor een halve dag gehuurd worden, dan halveert de huurprijs.

In enkele muiskliks maak je een advertentie aan op CarAmigo om je wagen te delen. De huuraanvragen krijg je per e-mail of SMS. Indien een profiel je bevalt, aanvaard je de aanvraag en ontvang je de contactgegevens. De huurder betaalt vóór de reservatie online op een beveiligde manier, het totale bedrag wordt gedeeld tussen de Testrijder, de verzekeraar, de autobijstand en CarAmigo.

Je spreekt onderling een tijdstip en plaats af voor de sleuteloverdracht. Op de dag dat het autodelen start, ontmoeten jullie mekaar om de nodige formaliteiten in orde te brengen. Voor je de sleutels overhandigd controleer je samen alle documenten alsook de staat van de wagen. Indien alles in orde is teken je het autodelencontract.

Ga naar de website van CarAmigo voor ene duidelijk stappenplan. Neem ook een kijkje op de uitgebreide Q&A-lijst van CarAmigo voor verdere informatie. 

Zakelijke Testrijders kunnen de wagen binnen hun organisatie ook delen met hun eigen personeel. Dit hoeft niet via CarAmigo te gebeuren, zij vallen binnen de verzekering van ALD Automotive. Ze dienen enkel een geldig rijbewijs te hebben. Dit geldt ook voor mensen die wonen onder hetzelfde dak of waarmee je als Testrijder een persoonlijke band hebt. Deze deelbeurten worden ook in rekening gebracht om het streefdoel van 1.500 te halen op het einde van het testjaar. 

Bijna iedereen die elektrisch rijden uitprobeert, wil nooit meer terug naar een auto met verbrandingsmotor. Delen is dus de boodschap!


 

Hoeveel kan ik terugverdienen door mijn auto te delen?

Doe je mee aan het project Testrijders, dan verbind je je ertoe om gedurende één jaar zeker 6 keer per maand je wagen te delen. Het Testrijders-team ondersteunt je graag met het zoeken naar huurders. 
 
Je Testrijders voertuig verhuren doe je via het toegankelijke autodeelplatform CarAmigo. Deel je je wagen via dit platform, dan zijn jij en je huurder automatisch in orde met alle benodigde verzekeringen. Per dag levert de huur van je Nissan LEAF je tot € 35 op. 
 
Zes keer per maand je wagen verhuren komt er op neer dat je op maandelijkse basis tot € 210 van je leasebedrag terugverdient via CarAmigo. Verhuur je je wagen vaker, dan kan je de kosten nog meer drukken. De Testrijder die zijn of haar wagen het meest gedeeld heeft na één jaar, krijgt van ALD Automotive als beloning het leasebedrag ter waarde van drie maanden (zijnde 1.575,87 € incl. BTW) terugbetaald!

Om de rij-ervaring voor de huurder zo optimaal mogelijk te maken, raden we aan om de wagen volledig opgeladen uit te huren. De eerste 100 km zijn inbegrepen in het dagtarief dat je instelt op CarAmigo. Indien de huurder meer dan 100 km wenst te rijden met de wagen, dienen omtrent het bijkomende brandstofverbruik vooraf onderlinge afspraken gemaakt te worden, wij raden een tarief aan van € 0,15/km om voldoende vergoed te worden voor de extra kilometers en het gebruik van de wagen. Bij het overhandigen van de sleutels vullen jullie via de app gezamenlijk het autodeelcontract in, waarop ook het aantal gereden kilometers ingevuld worden. Je dient het contract na de deelbeurt online af te sluiten, nadien zullen je inkomsten automatisch worden overgeschreven door CarAmigo.

 
 

 


 

Moet ik een vaste huurprijs instellen op CarAmigo?

Neen, het huurbedrag mag je zelf bepalen en kan je ook zelf instellen op CarAmigo. Wij raden aan een tarief in te stellen tussen € 45 en € 55 per dag (voor de huurder) als marktconforme prijs. 2/3de van de inkomsten uit het verhuren van de wagen via het platform gaat naar de Testrijder, de overige 1/3de gaat naar CarAmigo om de verhuurkosten en de aansluitende verzekering en pechverhelping te bekostigen. De wagen kan ook voor een halve dag verhuurd worden, dan halveert de prijs automatisch.
 
Voor familieleden of vrienden kan je een goedkoper tarief instellen op het moment waarop de huurder heeft aangegeven dat hij of zij de auto online zal reserveren. 

 

Kan ik meerdere prijzen instellen op CarAmigo?

Je kan maar één tarief tegelijk instellen, maar je kan het wel aanpassen zo vaak wanneer je maar wil.


 

Is het verplicht om te delen?

Word je lid van Testrijders, dan verbind je je ertoe je wagen gemiddeld zes keer per maand te delen via het platform CarAmigo gedurende één testjaar. Het Testrijders team ondersteunt je natuurlijk bij het zoeken naar delers/huurders. De Testrijder die zijn of haar wagen het meest gedeeld heeft na één jaar, krijgt van ALD Automotive als beloning het leasebedrag ter waarde van drie maanden terugbetaald! De overige twee jaar kan je uiteraard blijven delen via CarAmigo, maar wordt het nietmeer ondersteund of opgevolgd binnen het project. 

 

 

Hoe ga ik van start op CarAmigo?

Je maakt zowel een persoonlijk profiel aan als een wagenprofiel.  Eens je de auto hebt, kan je de groene kaart en het inschrijvingsbewijs opladen op CarAmigo, en stel je de data in waarop je wagen beschikbaar is. Bij de aanmaak van je profiel op CarAmigo dien je een document op te laden met de toestemming van de eigenaar. De toelating van ALD Automotive werd geregeld via het aanhangsel bij het raamcontract. Dit kan je opladen op de site van CarAmigo. Als je de wagen via je organisatie leaset, dien je nog een document op te maken waarin het bedrijf de Testrijder in kwestie en de eventuele partner de toestemming geeft om de wagen via CarAmigo te delen.

Personen die de wagen willen huren, dienen een bestuurdersprofiel te hebben of aan te maken. Per deelbeurt vullen jullie een autodelencontract in, dit gebeurt via de app. CarAmigo stuurt je hiervan de link door. 

Op de website van CarAmigo vind je de verdere instructies voor het verhuren. Bij twijfel of vragen kan je steeds contact opnemen met de klantendienst op het nummer +32 2 588 69 93 of via benl@caramigo.co

 


 

Is het veilig om mijn wagen te delen met onbekenden?

Het verhuren van je wagen aan onbekenden verloopt verplicht via het deelplatform CarAmigo. Allen op deze manier zijn zowel jij als de huurder correct verzekerd in het geval van schade of een ongelukje. Bovendien kies je via CarAmigo helemaal zelf wie jouw auto mag huren: voor je een aanvraag tot delen van een potentiële huurder online goedkeurt, krijg je altijd de mogelijkheid om zijn of haar profiel op CarAmigo te controleren.

De huurder krijgt op voorhand te zien wat het totaalbedrag van de verhuur is, inclusief de bestuurderswaarborg van 750 Euro, en geeft aan wanneer dit op zijn/haar rekening gedebiteerd kan worden. Dit moet gebeuren voor het ophalen van de wagen, anders is het contract niet geldig. Zolang de huurder nog geen geld heeft laten debiteren, staat het autodelencontract op de status 'in afwachting van betaling' en mag de wagen niet verhuurd worden.

In de wereld van autoverhuur (waar peer-2-peer autodelen deel van uitmaakt) wordt standaard met een waarborg gewerkt tijdens de huurperiode. Bij autohuur wordt, in het geval de verzekering moet tussen komen, steeds een franchise toegepast. Dit houdt in dat, bij een ongeval, de verzekering het franchisebedrag in mindering brengt van het totale bedrag dat zij als vergoeding uitbetaalt. Daarom wordt dit franchisebedrag - bij CarAmigo momenteel EUR 750 - geblokkeerd als waarborg vooraleer de huur/autodeling kan starten. Op die manier is het de huurder die de franchise betaalt bij een eventueel ongeval. Het concept van de franchise wordt uitgebreid beschreven in de algemene voorwaarden van de verzekering van CarAmigo.

Op de dag dat het autodelen start, ontmoeten jullie mekaar om de nodige formaliteiten in orde te brengen. Voor je de sleutels overhandigt, controleer je samen alle documenten alsook de staat van de wagen. Indien alles in orde is, voltooi je het autodelencontract via de app. Daarnaast krijgen zowel huurder als verhuurder de kans om elkaar na iedere rit een beoordeling te geven. Zo weet je meteen hoe de deelervaring van andere verhuurders met jouw potentiële huurder is verlopen. 

Als alles vlot verlopen is, rondt de eigenaar het contract af en krijgt de huurder de afrekening via email. Ook de waarborg wordt dan terug vrijgegeven

Neem alvast een kijkje op de uitgebreide Q&A-lijst van CarAmigo voor verdere informatie.


 

Wie houdt de wagen proper bij het delen?

Aangezien de wagen onder leasecontract zit bij de Testrijder, is het de verantwoordelijkheid van de Testrijder om de wagen proper en in goede staat te houden. De huurder verbindt zich er volgens de algemene voorwaarden van CarAmigo wél toe om de auto in dezelfde staat terug te brengen aan de Testrijder als die waarin hij hem heeft gekregen: proper en zonder schade anders dan de schade die al vastgesteld werd aan het begin van de autodeling. Wordt de wagen bijzonder vuil teruggegeven, dan kan je eventueel met de huurder een minnelijke schikking treffen.

 


 

Wat bij schade?

Na iedere deelbeurt wordt de wagen door de autodeler en door de Testrijder zelf gecontroleerd op schade. Schade wordt altijd door de Testrijder via de CarAmigo app aangegeven.
 
Kleine problemen bij teruggave
 
Doen er zich bij het teruggeven van het Testrijdersvoertuig kleine problemen voor waar geen professionele hulp voor nodig is? Dan is een minnelijke schikking doorgaans de snelste, meest doeltreffende oplossing. Onder kleine problemen vallen bijvoorbeeld: vuil, vlekken, beschadigde voorwerpen, lichte schade, lichte vertragingen, parkeerboetes, etc. Als er geen minnelijke schikking kan gevonden worden, heeft de verhuurder steeds de kans om een volledige, gedocumenteerde aanvraag inclusief foto's van de schade te bezorgen aan CarAmigo. Zij kunnen dan de bestuurderswaarborg aanspreken om de opgelopen kosten te dekken. Voor kleine problemen zijn de volgende bedragen binnen de borg voorzien:
 
  •  In geval van vertraging van meer dan 15 minuten bij de teruggave van de wagen: € 10 per uur vertraging 
  •  Verlies van de sleutels: € 100
  •  Scheuren, brandplekken, vlekken: € 200
  •  Zeer vuile binnenkant: € 30
  •  Zeer vuile buitenkant: € 30
  •  Kleine kras op het koetswerk: € 200

Grote problemen bij teruggave

Bij grote problemen, waarbij duidelijk een professionele interventie nodig is, moet de verzekering worden aangesproken. Hiervoor heeft CarAmigo een specifieke omnium verzekering bewerkstelligt die enkel geldig is tijdens een autodeling. Onder grote problemen vallen bijvoorbeeld: schade als gevolg van een ongeluk, een botsing, krassen, ernstige bevuiling, etc.

Zorg er altijd voor dat zowel het autodelingscontract als de uitgangsstand van zaken (met alle gedetailleerde problemen) correct en volledig ingevuld zijn, zodat zowel jij als je huurder correct verzekerd zijn. Is dit niet het geval, dan kan CarAmigo een tussenkomst bij schade weigeren.

 

 

Hoe moet de huurder de auto teruggeven?

De huurder levert de wagen af op het door jullie afgesproken afleverpunt op het juiste tijdstip, in dezelfde staat als waarin hij of zij hem heeft uitgeleend: proper en zonder beschadigingen die er niet al waren bij het begin van het autodelen. De huurder zorgt er ook voor dat het originele inschrijvingsformulier, het schaderapport, 2 gele jasjes, de veiligheidsdriehoek en het blaasapparaat zich nog netjes in de auto bevinden. 

Zie ook: Wat bij schade?

 


 

Moet ik de wagen altijd met een 100% opgeladen batterij verhuren?

Als Testrijder promoot je elektrisch rijden. Om de rij-ervaring voor je deler zo aangenaam mogelijk te maken, raden we aan om de batterij volledig op te laden voor je de wagen meegeeft met je huurder. Zo hoeven zij niet bang te zijn om stil te vallen, verloopt de deelbeurt vlotter en zal je huurder meer geneigd zijn om op regelmatige basis je wagen te reserveren. Moet de huurder toch opladen? Geef hem of haar dan duidelijke, eenvoudige instructies.

De eerste 100 kilometer zijn inbegrepen in het dagtarief dat je instelt op CarAmigo. Voor bijkomend verbruik is de richtprijs 0,15 eurocent per gereden kilometer, dit tarief dien je zelf in te vullen op je CarAmigo-pagina. Dat is relatief laag in vergelijking met brandstofwagens, omdat de verbruikskost van een elektrische wagen per kilometer ook veel lager ligt. Het aantal gereden kilometers wordt bepaald via de kilometerteller, niet via het aangegeven "rijbereik" op het dashboard. 

 

 

Wat als de huurder in panne valt?

Als je autodeler in panne valt kan hij of zij terecht bij de verzekringsmaatschappij van CarAmigo.

Zie: http://nl.support.caramigo.be/support/solutions/articles/6000096568-wat-gebeurt-er-als-de-gedeelde-wagen-in-panne-valt-