FAQ Laden | Testrijders

U bent hier

FAQ Laden

Hoe kan ik de wagen opladen?

De eerste 100km is inbegrepen in de prijs bij CarAmigo. Maak vooraf goede afspraken met de Testrijder over een kilometervergoeding of over het gebruik van de laadkaart. 

De Nissan LEAF voorziet 2 soorten laadkabels: een kabel Model 3 T2- T2 32A, om te laden aan een (publiek) laadstation en een kabel die past op een gewoon stopcontact EVSE (om bijvoorbeeld thuis te laden). De laders moet je dus altijd meehebben in de koffer. Bij snellaadstations hangt de laadkabel aan het station vast. De duurtijd van het laden is afhankelijk van de wagen en van het laadsysteem.

Wil je meer te weten komen over thuis laden, klik hier

Met de standaard stekker, ook wel “type 2 stekker” of “Mennekes stekker” genoemd, kan je laden aan een 1-fase laadstation op wisselstroom (AC) aan een maximaal laadvermogen van 7,4 kW. De Nissan LEAF is uitgerust met een 40kW batterij. Aan een gewone laadpaal duurt het zo'n 5u om de wagen volledig op te laden.
 
 Met de Nissan LEAF kan je ook snelladen via een 3-fase laadstation op krachtstroom (DC) en een maximaal laadvermogen van 22 kW. Met dit laadvermogen duurt het 40 tot 60 minuten om de batterij voor 80% op te laden. Daarna vertraagt het laadproces: de overige 20% duurt nog zo'n 20 minuten. 

Je vindt de publieke laadpunten in je omgeving via de website van de Vlaamse overheid www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen. Op de kaart zie je of de laadpalen bezet zijn of niet. Ook Chargemap is een handige app. 

Bovendien bevat het Nissan EV Connect systeem in de auto een overzicht met laadpalen over gans Europa. Updates van deze lijst gebeuren automatisch via de Nissan server.

 


 

Rijdt de auto op groene stroom?

Onze partner Blue Corner garandeert 100% groene stroom van Ecopower via de laadpalen die ze voor de Testrijders plaatsen op publieke ruimten. Ecopower is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie die stroom produceert uit zon, wind en waterkracht in België.

De laadpalen worden aangesloten op het elektriciteitsnet met een eigen meter. Op basis van de meterstand van elke laadpaal zorgt Ecopower dat er voldoende groene stroom wordt geïnjecteerd in het net om het totale verbruik te dekken, zoals dit ook voor alle elektriciteitsklanten van de coöperatie gebeurt. 

Een elektrische wagen stoot (met huidige energiemix in België) 65% minder CO2 uit dan een dieselwagen. De Testrijders scoren nog beter doordat ze op 100% groene stroom rijden. Om het duurzame plaatje te doen kloppen is het van groot belang dat elektrische wagens worden geladen met échte groene stroom.


 

Hoe werkt het laden?

De Testrijder geeft je een volledig opgeladen wagen mee, tenzij vooraf anders afgesproken. Met een volle batterij heeft de Nissan LEAF een reëel rijbereik van 270 km (waarvan 100 km inbegrepen is in de huurprijs). De Testrijder kan je ook een laadpas van BlueCorner meegeven, maak ook hierover vooraf duidelijke afspraken. Met deze laadpas kan je de wagen opladen aan elke publieke laadpaal. De GPS kan je naar de dichtsbijzijnde laadpaal loodsen. Een overzicht van alle Blue Corner laadpalen vind je hier.

  1. Parkeer de wagen naast een laadpaal
  2. Open het klepje vooraan de motorkap door aan de hendel binnen te trekken
  3. Steek de juiste zijde van de laadkabel in het juist stopcontact in je auto (deze kabel ligt in de auto)
  4. Houd de laadpas voor de kaartlezer om hem te scannen
  5. Steek het andere einde van de kabel in de laadpaal
  6. Laad de wagen op, als de lichtjes achter de voorruit groen opflikkeren is de wagen aan het opladen. 

Bekijk voor meer informatie ook dit filmpje, of vraag de Testrijder om gedetailleerde instructies.

 


 

Waar vind ik publieke laadpunten in België?

Het Nissan EV Connect systeem in je auto biedt een overzicht met laadpalen over gans Europa. Updates van deze lijst gebeuren automatisch via de Nissan server.

Met de Blue Corner laadpas die je meekrijgt van de Testrijder, heb je toegang tot bijna alle publieke laadpalen. Ontdek hier de Blue Corner laadpunten, over heel Europa. 

Laadpunten vinden in je omgeving is ook een makkie via de website van de Vlaamse overheid www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen. Op de kaart vind je ook gemakkelijk terug of de laadpalen bezet zijn of niet. 

Ieder jaar worden er exponentieel meer laadpalen geplaatst over heel de Benelux. De kans dat je batterij leeg raakt zonder dat je een laadpunt in de buurt vindt is bijzonder klein, en krimpt met de dag.


 

Hoeveel kost het om de wagen op te laden?

De eerste 100 km is inbegrepen in de huurprijs. De Testrijder leent de wagen volgeladen uit, tenzij er onderling andere afspraken gemaakt worden. De Testrijder kan ook een Blue Corner laadpas meegeven aan de huurder indien deze een langere afstand wil afleggen, hierover maak je vooraf ook best onderlinge afspraken. Met de laadpas kan je aan elke publieke laadpaal (ook als deze niet van Blue Corner is) de wagen opladen. Per extra kilometer die je rijdt (boven 100 km dus) stelt de Testrijder een meerprijs in, het richttarief is € 0,15 per kilometer. Bij het overhandigen van de sleutels op het begin en het einde vullen jullie gezamenlijk de kilometerstand in op het autodeelcontract. Op basis hiervan wordt de totale meerprijs verrekend. De betaling gebeurt online via het deelplatform van CarAmigo. Maar ook zonder laadpas kan je de wagen opladen aan een publieke laadpaal, je betaalt dan via sms of via een betaal-app. 

 

 

Kan de Nissan LEAF snelladen?

De Nissan LEAF is volledig uitgerust om te laden aan een snellaadpaal. Na ongeveer 40 minuten is de wagen al 80% opgeladen met een maximale snelheid van 50 kWh. De laatste 80 à 90% laadt de wagen trager op om oververhitting tegen te gaan. Je gebruikt de laadkabel die vasthangt aan de snellaadpaal. De Testrijder geeft je een volgeladen auto mee, met een reëel rijbereik van 270 km. Moet je toch laden, dan gebruik je de BlueCorner laadpas die de Testrijder meegeeft bij vertrek. Deze werkt op alle publieke laadpalen in Vlaanderen. Lees ook: Hoeveel kost het om een Testrijdersauto te huren?


 

Hoelang duurt het laden?

Met een gewone laadpaal duurt het zo'n 5u om de wagen volledig op te laden. De duurtijd van het laden is afhankelijk van de wagen en van het laadsysteem. Een 1-fase laadstation laadt op wisselstroom (AC) aan een maximaal laadvermogen van 7,4 kW. De Nissan LEAF is uitgerust met een 40kW batterij. In de koffer vind je 2 soorten laadkabels. 

 
Met de Nissan LEAF kan je ook snelladen, na 40 à 60 minuten is de batterij voor 80% opgeladen. Daarna vertraagt het laadproces: de overige 20% duurt nog zo'n 20 minuten. Hiervoor gebruik je de laadkabel die aan het snellaadstation hangt.