Zero Emission Solutions, expert in hernieuwbare energie: ‘Elektrische wagens en groene stroom gaan hand in hand’ | Testrijders

U bent hier

Zero Emission Solutions, expert in hernieuwbare energie: ‘Elektrische wagens en groene stroom gaan hand in hand’

INTERVIEW

Behalve auto's deelt Testrijders ook graag kennis. Zero Emission Solutions, studie- en adviesbureau in hernieuwbare energie, steunt Testrijders vanuit hun filosofie die volledig de kaart trekt van hernieuwbaar. Alex Polfliet, zaakvoerder bij ZES, doet hun visie uit de doeken.

“Met ZES werken we in de eerste plaats rond hernieuwbare energie. Elektrische auto’s zijn milieuvriendelijker dan conventionele wagens, op voorwaarde dat je ze oplaadt met groene stroom. Voor ons is het duidelijk: elektrische auto’s en groene stroom gaan hand in hand.”

Slim sturen

“Om het toenemende aantal elektrische voertuigen van groene stroom te voorzien, moeten we investeren in meer hernieuwbare energie. Veel mensen houden hun hart vast. Ze denken dat al die elektrische wagens ervoor gaan zorgen dat ’s winters het licht uitvalt. Het omgekeerde is waar.”

“Veel mensen houden hun hart vast. Ze denken dat al die elektrische wagens ervoor gaan zorgen dat ’s winters het licht uitvalt. Het omgekeerde is waar.”

“Het komt erop neer om de piekmomenten af te vlakken, zodat we energie uit hernieuwbare bronnen efficiënter kunnen inzetten. Dat kan aan de ene kant door de vraag slim te sturen, en anderzijds door energie op te slaan. Je wasmachine springt dan automatisch overdag aan, wanneer de zon schijnt en er energie genoeg is. Je elektrische auto kan thuis of op het werk zonne-energie opslaan en zijn batterijen openstellen voor het terugleveren van energie wanneer de vraag het grootst is."

“De oplossingen zijn er: niet panikeren, organiseren!”

"Aggregators - bedrijven die via slimme sturing batterijen op verschillende locaties koppelen - kunnen deze samengestelde batterijen gebruiken om netwerkdiensten te leveren aan de netwerkbeheerders. De oplossingen zijn er: niet panikeren, maar organiseren!"

Autodelen ontwart de fileknoop

“Natuurlijk moeten we niet alle auto’s omschakelen naar elektrische wagens. Zo lossen we de files niet op. Gedeeld elektrisch vervoer is de toekomst. Mensen warm maken voor elektrisch autodelen is dus de boodschap. We kunnen bijvoorbeeld parkeerplaatsen vrijhouden voor elektrische deelwagens, of de laadpalen koppelen aan zonnepanelen om gratis stroom te leveren. Een andere optie is om mensen te stimuleren hun auto te verkopen door bij het inleveren van je nummerplaat een financieel voordeel te geven, gekoppeld aan autodeelservices. Daarmee kunnen ze dan ritten reserveren of een korting krijgen op de abonnementsprijs.”

“Gedeeld elektrisch vervoer is de toekomst.”

Stap voor stap

“Eén van de belangrijkste stappen is het minder aantrekkelijk maken van salariswagens. Dan zouden werknemers en bedrijven meer geneigd zijn om aan autodelen te doen, met de steun van de overheid. Verder kunnen we de instapdrempel verlagen door meer te informeren over autodelen en mensen wegwijs te maken in het stijgende aanbod. Voor dit laatste is Testrijders al goed op weg, maar er is nog veel meer nodig. Samen kiezen voor duurzaam wordt de nieuwe norm.”

 

Auteur: Koen Verpoorten & Alex Polfliet, Zero Emission Solutions