Testrijders: Laure is ambassadrice van elektrisch autodelen | Testrijders

U bent hier

Testrijders: Laure is ambassadrice van elektrisch autodelen

Laure Claes zet elke dag haar beste beentje voor in orthopedisch centrum Steunzoolpunt, samen met haar broer en ouders. In deze familiezaak worden steunzolen op maat ontworpen en gefabriceerd. Hoewel je zou denken dat Laure daardoor een sterke voorkeur heeft om trajecten te voet af te leggen, is een auto soms toch broodnodig. En daar begint Laures Testrijders-avontuur: via Testrijders rijden Laure en haar familie 3 jaar lang in een gloednieuwe elektrische Nissan LEAF 2.0 (Limited edition). Als ambassadeurs van elektrisch rijden én van autodelen delen ze hun wagen met iedereen die elektrisch rijden wil uitproberen via autodeelplatform CarAmigo. Laure doet haar verhaal.

Niet meer terugschakelen

We kregen de elektrische auto op 6 juni. Ondertussen hebben we hem dus al uitgebreid kunnen testen. Elektrisch rijden is heel aangenaam: ik was er meteen aan gewend. Iedereen die ermee rijdt, staat versteld van de stilte. Eens je elektrisch rijden gewoon bent, schakel je volgens mij niet meer terug.

 

Waarom Testrijders?

De beslissing om in het project Testrijders te stappen, was snel gemaakt. Duurzaamheid zit sowieso ingebakken in onze bedrijfsfilosofie: de zaak draait bijvoorbeeld volledig op zonne-energie. Daarnaast wilden we ons steentje bijdragen aan duurzame mobiliteit. Naast fietsen en carpoolen deden we intern al langer aan autodelen. En nu dus ook elektrisch. Uiteindelijk heeft de grotere batterij van de nieuwe Nissan LEAF ons over de streep getrokken. Autodelen vraagt wel wat meer organisatie dan wanneer je steeds je eigen auto hebt klaarstaan. Maar als je even naar buiten kijkt, besef je dat er een mentaliteitsverandering nodig is op vlak van autogebruik. 
 

Niet panikeren: organiseren

Dankzij auto’s zijn mensen het gewend op elk moment van de dag eender waar naartoe kunnen gaan. Maar we betalen er ook de prijs voor: ellenlange files en parkeerdruk. Daar moeten we van afstappen. Iedereen zal zich wat beter moeten organiseren en ook voor andere vervoersmiddelen moeten kiezen. Testrijders speelt daarop in, want als je niet 100% van de tijd een auto ter beschikking hebt, ga je veel bewuster om met je autogebruik. Je neemt bijvoorbeeld sneller de fiets, de bus, of gaat al eens te voet. Zelf heb ik de gewoonte om de dingen waarvoor ik de auto nodig heb te ‘groeperen’. In plaats van voor elk ding apart te rijden, rijd ik één keer en probeer ik dan alles te doen. Zo win ik nog tijd ook. 
 

Anders verplaatsen = rustiger leven

Je anders verplaatsen maakt na een tijdje zelfs deel uit van je levensstijl. Wie een auto heeft, rijdt bijna steevast van hot naar her. Zonder auto wordt het plots een pak rustiger. Persoonlijk vind ik dat een groot voordeel.
Bovendien ga je meer nadenken bij het kiezen van je woonplaats. Als je zelf geen auto hebt, kies je ervoor om dichter bij je werk, hobby’s en vrienden te gaan wonen. Of omgekeerd: je kiest een job dichter bij je woonplaats.
 

Autodelen in Tienen

Het stadsbestuur van Tienen krijgt regelmatig de vraag of er autodeelinitiatieven op komst zijn. De Tienenaars zitten dus echt wel te wachten op autodelen. De stad kampt volgens mij ook met het probleem dat er te veel auto’s zijn: aan het station en in het centrum is er duidelijk een gebrek aan parkeerplaatsen. Meer parkeerplaatsen aanleggen, lijkt me niet de oplossing. In mijn ogen is de enige oplossing dat mensen meer beginnen nadenken over welke verplaatsingen ze maken, en hoe ze die maken. Om dan te kijken hoe ze de rol van de auto daarin kunnen beperken. 
Als iedereen massaal zou beginnen autodelen zouden er veel parkeerplaatsen in de stad vrijkomen. Die vrije ruimte kan gebruikt worden om Tienen fietsvriendelijker te maken. Vooral in fietsverhuur, zoals Villo, zie ik veel potentieel.

Een elektrische zomer

Ik denk dat er bij ons gevochten zal worden om met de elektrische auto op vakantie te gaan. Mensen aarzelen wel eens om met een elektrische wagen een lange rit te maken. Als je onderweg moet laden moet je daar ook wat tijd voor uittrekken, waardoor je later op je bestemming aankomt. Maar die dingen storen ons helemaal niet. De laatste jaren kiezen we onze vakanties bovendien vaak dichter bij huis, en maakt de reis zélf al deel uit van de vakantie. 

 

Iedereen Testrijder

Voorlopig hebben we de wagen enkel nog maar intern gedeeld, maar iedereen is natuurlijk welkom om hem te huren. Dat verloopt via autodeelplatform CarAmigo, en er zijn geen instap- of abonnementskosten aan verbonden. Je kan dus op regelmatige basis autodelen, maar je kan het gerust ook bij die ene keer houden. Ideaal om elektrisch rijden en autodelen uit te proberen!

 

Testrijders is een project op initiatief van Bond Beter Leefmilieu, in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant, Departement Omgeving en partners. Je kan de auto van Laure huren via www.testrijders.be/laure.