Testrijder Tom daagt je uit: ‘Mobiliteit gaat enkel beter worden, stap nu al in!’ | Testrijders

U bent hier

Testrijder Tom daagt je uit: ‘Mobiliteit gaat enkel beter worden, stap nu al in!’

INTERVIEW

Mogelijk heb je IT-consulent Tom al eens in je straat zien passeren. In zijn gloednieuwe elektrische Nissan LEAF met grote TESTRIJDERS-sticker op, kan je hem dan ook moeilijk missen. Als Testrijder is Tom geen racepiloot, maar wel een ambassadeur van elektrisch autodelen. Wat dat precies inhoudt? Dat vertelt hij je liever zelf.

“Naast IT-consultant ben ik ook Energiedeskundige.”, zegt Tom. “Dat houdt in dat ik bij mensen thuis langs ga om een EPC, ofwel energieprestatiecertificaat, op te maken. In dat rapport kan je precies zien hoeveel energie je woning verbruikt, en waar je nog kan besparen. Vanuit die functie ben ik steeds meer bezig met hernieuwbare energie.”
“Toen het tijd was om een nieuwe wagen aan te schaffen besloot ik dan ook om voluit voor elektrisch te gaan. Eigenlijk stond ik net op het punt om er eentje te bestellen, toen ik hoorde over het Testrijdersproject.”
 

Warm voor elektrisch rijden

“Testrijders zijn ambassadeurs van elektrisch autodelen: ze maken de mensen in hun omgeving warm voor elektrisch rijden door hun auto te delen met iedereen die het eens wil uitproberen. Voor sommige mensen is de aankoop van een elektrische auto nog vrij duur, maar door aan autodelen te doen is het voor iedereen nú al toegankelijk. Je draait immers niet zelf op voor de aankoopkosten of de verzekering, maar je betaalt gewoon een vaste huurprijs per dag dat je de auto gebruikt. Geen abonnement- of instapkosten: je reserveert de wagen wanneer je wil. No strings attached. Ik kijk echt uit naar mijn eerste delers, want ik merk dat de meeste mensen die ik erover aanspreek heel enthousiast en geïnteresseerd reageren."
 

Gelijkmatig en geruisloos 

“Het elektrisch rijden zelf bevalt me uitstekend.”, grinnikt Tom. “De wagen rijdt zeer gelijkmatig. Elektrische auto's hebben altijd een automatische versnellingsbak, zelfs de beste diesel- of benzineautomaten vallen er bij in het niets. Bij lage snelheid rijd je nagenoeg geruisloos. Bij hogere snelheden hoor je wel je banden op het wegdek, maar de wagen maakt toch veel minder geluid dan bij diesels of benzines.”
 

Opladen op de tijd van een lunchpauze

“Het aantal snellaadpalen mag van mij stijgen. Als je lang op de baan bent kan je aan zo’n paal op 45 minuten je batterij van 10 procent tot 80 procent opladen, de tijd van een lunchpauze, zeg maar. Alleen vind je er zo niet veel. Gewone laadpalen wel, maar daar duurt het al gauw enkele uren om helemaal op te laden. Bovendien kan de verwarming niet op als de auto aan de laadpaal hangt.”
 
“Dus laad ik de auto liever thuis op, gewoon in het stopcontact. Dan vertrek je de volgende dag telkens met een volle batterij. Daarmee kan ik zo’n 220 kilometer afleggen voor ik opnieuw moet opladen. Op een dag leg ik zelden meer dan 200 kilometer af, dus bang om stil te vallen ben ik niet. Alleen voor een dagje naar zee, of wanneer ik in het weekend van Herent naar Sint-Niklaas rij, moet ik mijn trip goed plannen. Meevaller: elektriciteit is goedkoper dan benzine. Het is dus goedkoper om met een elektrische wagen te ‘tanken’.
 

Ijs schrapen hoeft niet meer

“Ik ben heel tevreden van mijn elektrische wagen. Hij heeft zelfs een eigen app waarmee ik de auto in de winter op voorhand kan laten voorverwarmen. ‘s Ochtends in kamerjas ijs van de voorruit schrapen hoeft dus niet meer: ik zet hem gewoon aan van de keukentafel”, glimlacht hij. 
“Voor de toekomst zie ik alleen nog maar verbeteringen op vlak van mobiliteit,” vertelt Tom, “vooral in samenwerking met IT. Ik wacht bijvoorbeeld vol spanning op de eerste zelfrijdende taxi’s en bussen. Samen met autodelen zal dat ervoor zorgen dat er veel minder parkeerplaatsen nodig zijn, waardoor er heel wat ruimte in het straatbeeld vrijkomt: voor openbaar vervoer, fietsenstallingen, bomen, zitbanken, terrasjes, misschien zelfs meer openbare kunstwerken? Ik zie het alleen maar beter worden, eigenlijk!”
 
Wil jij ook elektrisch rijden met de wagen van Tom? Dan kan je zijn wagen reserveren op autodeelplatform CarAmigo, via www.testrijders.be/tom. Huren kan al vanaf een halve dag. Geen start- of uitstapkosten, wel een tijdelijke waarborg (zoals bij ieder vergelijkbaar autodeelsysteem).