Testrijder Nathalie is de eerste officiële autodeler in Ternat | Testrijders

U bent hier

Testrijder Nathalie is de eerste officiële autodeler in Ternat

Nathalie uit Ternat is mama van drie schatten van kindjes, vrijwilliger voor de Fietsersbond én nu ook Testrijder. Testrijders zijn geen racepiloten, maar ambassadeurs van elektrisch autodelen. Wanneer ze niet taxichauffeur speelt voor de kids, is haar allernieuwste elektrische Nissan LEAF 2.0 beschikbaar voor iedereen die elektrisch rijden en autodelen wil uitproberen. Via autodeelplatform CarAmigo kan iedereen die wil de auto van Nathalie voor een half dagje of langer reserveren.
Wat motiveert Nathalie om Testrijder te zijn? Ze doet zelf haar verhaal.

Elektrisch rijden

“De auto rijdt heel vlot. Ik rem trouwens nooit meer, tenzij met de e-pedal. Wat een handig ding! Dat is eigenlijk gewoon je gaspedaal, maar als je die loslaat remt je auto af. Die energie wordt gebruikt om de wagen weer een stukje op te laden. 

Bovendien rijd ik trager dan vroeger, vooral in de bebouwde kom. Voetgangers horen je niet zo makkelijk aankomen. Dus anticiperen ze ook niet op een aankomende auto, soms lopen ze gewoon de straat over omdat ze je niet horen. Goed opletten geblazen dus, zowel voor de mobilisten als voor de voetgangers. Je wordt dus ook alerter in het verkeer.”

Propere lucht

“Wat me vooral ligt aan elektrisch rijden, is dat ik geen CO2 of stikstof uitstoot wanneer ik op de baan ben. Plots valt me ook op dat anderen wél veel uitstoten. De eerste keer dat ik ermee reed - in juni - had ik uit voorzorg de airco afgezet om de batterij te sparen. Om wat frisse lucht binnen te krijgen, draaide ik de raampjes naar beneden. Op dat moment stond ik in de file op de ring rond Brussel. Frisse lucht kreeg ik niet binnen: ik werd zowat vergast!” (lacht)

“Als iedereen elektrisch zou rijden, zou de luchtkwaliteit er sterk op vooruit gaan. Elektrisch is volgens mij echt de toekomst. Diesel en benzine hebben binnenkort geen plaats meer op de baan. Het rijbereik van de wagen is zo’n 250 km met een volle batterij. Dat is meer dan genoeg voor dagelijks gebruik.”

Laadpalen- en punten

“Het laadpalensysteem kan beter in België. Voorlopig zijn er nog niet zo veel, de apps om ze te vinden zijn niet altijd gesynchroniseerd en er zit nog een foutenmarge op, zoals publieke laadpalen die op privédomein blijken te staan. Als de overheid dit probleem aanpakt, staan we al heel ver om van elektrisch rijden de norm te maken. Dit uittesten hoort ook voor een stukje bij de pioniersrol die ik als Testrijder aan het invullen ben.”

Autodelen: no strings attached

“De reacties die ik krijg van vrienden, familie en delers zijn zeer positief. Twee dorpsgenoten zijn de auto al een keer komen halen voor een dagje. Het autodelen verloopt via autodeelplatform CarAmigo: je maakt een profiel aan, kiest de wagen en download de app. Het voordeel is dat de autodelers perfect verzekerd zijn. Je hoeft dus geen extra autodeelverzekering aan te gaan om mijn wagen te huren. Wie elektrisch rijden of autodelen gewoon eens wil uitproberen, hangt nergens aan vast. Je krijgt de auto bovendien volledig opgeladen mee.”

Op de lange baan

“Ik droom ervan om met enkele mensen een vaste autodeelgroep te starten. Bijvoorbeeld met buren die graag elektrisch willen rijden, maar die het aankoopbedrag te hoog vinden. Of voor mensen die willen autodelen, in plaats van een tweede auto te kopen. Wanneer ik mensen vertel over de voordelen van elektrisch autodelen, zijn ze vaak meteen enthousiast. Maar de stap zetten om het echt zelf te doen, is toch nog groot. Mijn wagen is alvast vaak beschikbaar, dus iedereen is welkom!”

 

Autodelen voor iedereen in Ternat?

“Voorlopig ben ik het enige autodeelinitiatief in Ternat, dat maakt de drempel om te autodelen nog hoog. Mensen kennen het nog niet. Daarom organiseer ik ook infomomenten, zodat geïnteresseerden al hun vragen kunnen stellen over elektrisch rijden en autodelen. Hoe meer autodeelmogelijkheden er zijn, hoe makkelijker mensen de overstap zullen maken. Ik kan alleen maar aanraden om het gewoon een keer te proberen. Test het uit, en kijk of het voor jou haalbaar is.

Als iedereen in Ternat zou beginnen met autodelen, dan zouden er veel minder wagens nodig zijn. En dus ook veel minder parkeerplaatsen. Die ruimte kunnen we dan invullen met meer groen in het straatbeeld, meer bankjes, of in de zomer misschien zelfs met een mobiel zwembad op de lege parkeerplaatsen. Een mens mag toch dromen?” (lacht)

Wil ook jij de elektrische Nissan LEAF van Testrijder Nathalie uitproberen? Reserveer de wagen via www.testrijders.be/nathalie.