Testrijder Jessica trekt de baan op in Tervuren: “Elektrisch autodelen iets voor jou? Kom het bij mij proberen!” | Testrijders

U bent hier

Testrijder Jessica trekt de baan op in Tervuren: “Elektrisch autodelen iets voor jou? Kom het bij mij proberen!”

BLOGARTIKEL

© Jessica Verdoodt

Jessica tuimelde het Testrijdersproject binnen via haar werkgever: scholengroep Scoop. Als verantwoordelijke voor het personeel werkt Jessica elke dag voor en met mensen. “Dat sociale aspect vind ik ook zo leuk aan autodelen”, vertelt Jessica. “Je komt met allerlei mensen in contact.”

Hoe bevalt het elektrisch rijden je?

“Heel soepel. Het is een aangename auto om mee te rijden. In het begin was het even wennen, maar comfort word je snel gewoon.” glimlacht ze. “Zalig is ook dat de motor geen geluid maakt. Wanneer ik voetgangers of paarden voorbijsteek, let ik wel extra op.”

Hoe ver kan je rijden?

“Mijn Nissan LEAF heeft een praktisch rijbereik van 250 kilometer. Mijn woon-werktraject stuurt me dagelijks echter de autostrade op. Daardoor valt dat bereik wat lager uit. In de winter haal ik met een volle batterij 135 kilometer, waardoor ik vaste klant ben bij de laadpaal in de buurt. Ik verwacht in de zomer een lager verbruik, aangezien de verwarming veel energie vraagt. Rij je vaker in de stad, dan is je bereik groter. Mits een beetje organisatie hoef ik me gelukkig geen zorgen te maken. Je rijdt ook niet iedere dag meer dan 135 kilometer.”

Met wie heb je de auto al gedeeld?

“Voorlopig heb ik de auto vooral gedeeld met vrienden en familie”, vertelt Jessica. “Iedereen is nieuwsgierig naar het rijden met een elektrische wagen. De reacties zijn steeds enthousiast! Voor sommigen is het even wennen vanwege de automatische versnellingsbak, maar de meesten zijn er meteen mee weg.”

“Via Testrijders deel ik de auto ook met iedereen die elektrisch rijden wil uitproberen: collega’s, buurtbewoners, kennissen, noem maar op. Het delen zelf verloopt via autodeelplatform Caramigo: zo is iedereen correct verzekerd en hoef je geen extra autodeelverzekering te nemen.

"Iedereen is nieuwsgierig naar het rijden met een elektrische wagen."

Er zijn ook geen instap- of abonnementskosten aan verbonden. Je kan de auto dus gerust eenmalig uittesten, of op regelmatige basis ermee rondtoeren. ”

Hoe laad je de batterij op?

“De auto opladen doe je met een kabel: thuis in de stekker, of aan één van de publieke laadpalen of snelladers. Met een snellader heb je je batterij na een klein uurtje al voor 80 procent opgeladen. Wel merk ik dat er nog niet zo veel snelladers zijn: vooral in de regio Leuven is het even zoeken. Daar is dus nog werk aan de winkel.”

“Handig is dat, als er een laadpunt aanwezig is, je snel parking hebt. Veel parkeerplaatsen met laadpalen zijn namelijk voorbehouden voor elektrische auto’s.”

Zijn er veel autodeelinitiatieven in Tervuren?

“De gemeente Tervuren is net gestart met twee elektrische deelwagens via Cambio. Cambio werkt met een abonnementsformule. Als je nog twijfelt of elektrisch autodelen wel iets voor jou is, kan je het eerst bij mij uitproberen: zonder verplichtingen. Daarna kies je zelf of je mijn wagen blijft gebruiken, of zelf een (elektrische) auto koopt, die je zelf kan delen.”

Hoe meer mensen gaan autodelen, hoe meer parkeerplaatsen er zullen vrijkomen in het straatbeeld. Hoe zou jij die ruimte invullen?

“Van mij mogen ze die parkeerplaatsen gerust vol met met bomen en planten zetten. Meer groen in de straat, dat zou mooi zijn!”

 

Wil je zelf elektrisch rijden en/of autodelen uitproberen? Reserveer de wagen van Jessica dan gerust voor een half dagje of langer.