Piet en Sylvie sturen Landen in de goede richting! | Testrijders

U bent hier

Piet en Sylvie sturen Landen in de goede richting!

Met roffelende trommels kondigden Bond Beter Leefmilieu en provincie Vlaams-Brabant op 6 juni de lancering aan van TESTRIJDERS, een kersvers project om elektrisch autodelen te promoten. Piet en Sylvie, ouders van 4 volwassen kinderen en trotse inwoners van Landen, bollen sinds begin juni door de stad in hun fonkelnieuwe, 100% elektrische Nissan LEAF. Als ambassadeurs van elektrisch rijden delen ze hun wagen gedurende één jaar met zo veel mogelijk buren, kennissen, collega’s, familie, en inwoners van Landen.

Wanneer hebben jullie besloten om ambassadeur van elektrisch rijden te worden?

Sylvie: “Tijdens het autosalon in januari. Uit interesse gingen we eventjes kijken naar de Nissan LEAF. Daar stond iemand van Testrijders. Eerst aarzelden we nog wat, maar al gauw voelde het goed.”

Piet: “We waren net op zoek naar een nieuwe wagen. Dat die elektrisch zou zijn, was voor ons een uitgemaakte zaak. Bovendien zijn we nu al enthousiaste autodelers. Alles paste dus mooi in elkaar!”

Sylvie: “Klopt, elektrisch rijden en autodelen, daar waren we in stilte al ambassadeur van. Nu zijn we dat niet langer in stilte, maar luidop. Als we ons steentje kunnen bijdragen aan duurzaamheid, mag het gehoord en gezien worden.

Hebben jullie ooit al eens in een elektrische wagen gereden? Zo ja, hoe was dat?

Sylvie: “Onze eerste try-out was in de Tesla Roadster. Indrukwekkend hoe snel die optrok en ook weer afremde. Je moest de rem haast niet indrukken. Elektrische wagens remmen al af als je de gaspedaal loslaat, om energie terug te winnen.”

Piet: “Daarna zijn we ongeveer een jaar lang alle modellen gaan testen. Daar zat best wel veel verschil op. Maar de constante is toch de rust en stilte die je ervaart wanneer je ermee rijdt. En het besef dat je milieubewust rijdt, voelt goed. Bovendien heb je door die recuperatierem het gevoel dat je de wagen veel beter onder controle hebt.”

Het is bijna zomer. Gaan jullie op vakantie met de Nissan LEAF? Zo ja, heb je geen schrik om stil te vallen?

Sylvie: "Daar zijn we nog niet helemaal uit. Het idee is om naar Schotland te gaan met onze kinderen én hun liefjes. Dan zijn we met te veel voor de Nissan LEAF. Maar schrik om stil te vallen heb ik sowieso niet. Als elektrisch chauffeur weet je dat je je wagen op tijd moet opladen. ‘t Is gewoon een kwestie van anders omgaan met de auto. Zoals kalmer rijden, en meer gebruik maken van andere vervoermiddelen. En niet per se altijd onze eigen auto willen nemen.”

Piet: “Als alternatief zouden we naar Denemarken gaan met de elektrische wagen, en dan voorzien we die laadtijd wel in de planning. ‘t Is een andere manier van reizen, met veel voorbereiding, maar zeker even leuk. Zo stop je misschien zelfs op plaatsen waar je anders niet zou komen.”

Jullie hebben ook zelf een autodeelsysteem opgezet met jullie kinderen?

Piet: "Dat systeem werkt heel informeel. De afspraak is dat ze in de eerste plaats het openbaar vervoer nemen. Als blijkt dat die route te lang of complex is, dan vragen ze gewoon de wagen. Stel dat twee van onze kinderen de wagen gelijktijdig nodig hebben, dan regelen ze het onder elkaar. En als het echt niet gaat, is er altijd nog Cambio.”

 

Zijn er volgens jullie voldoende autodeelinitiatieven in Landen?

Sylve: "Er bestaat al sinds een zestal jaren een autodeelgroepje - M&M - in Landen. Een prachtig initiatief waarbij een tiental gezinnen die zelf geen wagen hebben één gemeenschappelijke auto delen. Zij hadden over Testrijders gehoord, en hebben ons toen gecontacteerd. Via CarAmigo kunnen ze nu een beroep doen op ons wanneer één wagen niet volstaat."

"Maar dit zijn dus de autodeelinitiatieven die er zijn, en er is zeker ruimte voor uitbreiding. Een jaar geleden vroegen we al aan de stad om een Cambiostation in Landen te plaatsen, want er zijn er geen in de buurt. De dichtstbijzijnde is Leuven.”

Als iedereen massaal zou autodelen, zou er een hoop ruimte vrijkomen in de straat. Hoe zouden jullie die ruimte het liefst willen benutten? Buurtfeesten? Meer groen in de straat? Of liever bredere fietspaden?

Sylvie: "Dat mag allemaal! Pleintjes waar de kinderen kunnen fietsen, en waar mensen weer kunnen samenkomen.”

Piet: "Twee derde van de ruimte in onze straat wordt ingenomen door geparkeerde wagens. Als we dan toch mogen dromen: stel je voor dat er enkel aan de uiteinden van de straat parkings zouden zijn voor enkele deelwagens. De rest van de straat maken we autoluw. Dan wordt de straat opnieuw een sociale plaats, zoals vroeger, met bankjes en ontmoetingsplaatsen.”

Sylvie: "Het autodelen is al een stap in de goede richting, want zo kunnen we af en toe een ‘klapke’ doen met de buren.” (knipoogt) “Minder auto’s neemt ook veel angst weg. Want veel ouders laten hun kinderen niet fietsen omdat er te veel auto’s zijn.”

Sylvie, jij bent actief als life coach. Op welke manier past elektrisch autodelen in de filosofie van jouw coaching?

Sylvie: "Goh, op veel vlakken. Ik ben bijvoorbeeld vaak bezig met mensen die een burn-out hebben. Ik leer hen hoe ze bewust kunnen omgaan met hun eigen energie. Ze kunnen al eens zot doen, zoals wanneer je flink optrekt met je elektrische wagen om ‘volle bak’ te gaan, maar daarna moeten ze ook eventjes ‘gas terug nemen’ en opladen.. Het principe van elektrisch rijden kan je vergelijken met een mens, die tijd moet nemen om zichzelf op te laden na een flinke inspanning." (lacht)

"Autodelen schept bijvoorbeeld verbinding met andere mensen. Je gaat andere waarden aanspreken, anders omgaan met de middelen die we hebben. Je bent het gewend om de auto te nemen, maar denk ook eens creatief na over hoe je dat anders kan doen? Patronen doorbreken: dat doen we veel in coaching. Een eigen wagen hoeft zelfs niet. Je kan leren om meer los te komen van het materiële.”

Wil je de wagen van Piet en Sylvie voor een halve dag of langer uitproberen? Klik hier!