Leuvense rijschool stoomt leerlingen klaar voor elektrisch vervoer | Testrijders

U bent hier

Leuvense rijschool stoomt leerlingen klaar voor elektrisch vervoer

Jasper Léonard

Rijschool Mercator in Leuven heeft zich zijn eerste volledig elektrische lesauto aangeschaft. Met het oog op een groeiende elektrificatie van het wagenpark is het belangrijk dat leerlingen al tijdens de rijopleiding kennismaken met de rijstijl van de toekomst.

Elektrisch rijden voelt anders

Elektrisch rijden voelt toch anders aan dan rijden met een wagen met een verbrandingsmotor. Niet alleen is de motor stil en nauwelijks voelbaar, je trekt ook veel sneller op en schakelen behoort tot het verleden. Bovendien remt een elektrische wagen uit zichzelf sneller af wanneer je het gaspedaal loslaat, omdat er zo meer energie wordt teruggewonnen. Een mentale switch maken en je rijgedrag aanpassen is dus nodig.

Overschakelen is simpel

De rijschool biedt daarom nu al één of meerdere lessen elektrisch rijden aan, aan al hun leerlingen, zónder meerkost. Als je niet van plan bent meteen uitsluitend elektrisch te gaan rijden leg je je examen echter wel nog best af in een klassieke auto met versnellingsbak, want wie het examen aflegt met een automaat mag daarna enkel met een automaat de weg op. Omgekeerd mag wel: wie leert rijden met handmatige versnellingen mag wel zonder problemen overschakelen op een automaat.

Bron: HLN