Erik en Rosa uit Gaasbeek gingen als eerste buurtbewoners met de wagen op stap | Testrijders

U bent hier

Erik en Rosa uit Gaasbeek gingen als eerste buurtbewoners met de wagen op stap

Getuigenis - Erik Muylaert

De vzw Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei sprong onlangs op de kar van het project Testrijders, een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu. De elektrische deelwagen doorkruist een jaar lang het Pajotse landschap. En het principe van de deelwagen? Dat hij gedeeld wordt uiteraard! Erik Muylaert en vrouw Rosa Deleu uit Gaasbeek gingen als eerste buurtbewoners met de wagen op uitstap. Een gesprekje met een enthousiaste bestuurder.

Pajot-Zenne: Hoe kwam je bij ons terecht voor de deelwagen?

Ik had de wagen hier al op straat zien staan en was wel nieuwsgierig. Als er iets nieuws is, dan wil ik wel eens weten hoe dit juist werkt. Ik zie dit als een verrijking. Toen ik op een dag iemand bij de wagen zag, ben ik daar gewoon naartoe gestapt en heb ik gevraagd wat ik moest doen om die een dagje te huren.

Je hebt je wel wat voorbereid, want een elektrische wagen heeft wel wat eigenheden…

Ik heb het boekje goed gelezen, want ik wilde niets aan het toeval overlaten. Ik vind het belangrijk om dit vooraf te doen en niet pas als er zich een probleem stelt. Dan sta je daar misschien op het midden van een kruispunt met een wagen die niet meer wil starten… 

Had je al ervaring met elektrische wagens?

Neen, ik had er nog nooit mee gereden. Ik heb vroeger wel met een elektrische heftruck gewerkt en het principe is hetzelfde. Maar ik was melkboer als beroep en was veel op de baan. Aan rijervaring ontbreekt het me niet.

Je hebt een dag met de elektrische Nissan leaf gereden. Wat is je ervaring?

Het is een wagen die enorm goed rijdt en hij is ook verrassend groot. Ik merkte eveneens dat mijn actieradius rond de 270 kilometer ligt, wat vrij veel is, maar uiteraard nog niet zoveel als met een andere wagen. Maar ook dat hangt natuurlijk van je rijstijl af. Een negatief punt van de elektrische wagen, vind ik de laadduur. Na een nacht laden, was de batterij nog niet volledig opgeladen. Er is natuurlijk ook de mogelijkheid van snelladen, maar dat kun je ook niet te veel doen anders gaat de batterij stuk. 

Overweeg je zelf een elektrische wagen te kopen?

Neen, nu nog niet. De actieradius is nog te klein, maar ik ben er zeker van dat dit de komende jaren wel nog verbeterd zal worden. Wij gaan vaak op reis met de wagen en dan heb ik geen zin om een overnachting extra te moeten doen omdat we de wagen moeten opladen. Maar als ik een gepensioneerde zou zijn die per dag niet meer dan 100 kilometer rijdt, dan zou ik de aankoop van deze wagen zeker wel overwegen. 

Wat vind je van het concept deelwagen?

Zeer goed hé. Ik leen mijn auto ook vaak uit aan vrienden. Een wagen is maar een meubel hé. Je moet hier niet egoïstisch over zijn en als je iemand kunt plezieren door je wagen uit te lenen, dan moet je dat doen, vind ik. We hoeven niet allemaal een wagen voor onze deur te hebben. Het enige probleem is wel dat er momenten zijn dat iedereen dan net de wagen wil en andere momenten staat hij gewoon stil…


© tekst en foto’s: Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei