Berekend: kleine elektrische bestelwagen even duur als een diesel | Testrijders

U bent hier

Berekend: kleine elektrische bestelwagen even duur als een diesel

Joanna Nix

Wie de catalogus van de eerste de beste autoconstructeur doorbladert, schrikt waarschijnlijk nog wel even van de aankoopprijs van een elektrische wagen. Autobouwers maken zich wel sterk dat deze verschillen aan een snel tempo worden weggewerkt. Sterker nog: wie de total cost of ownership berekent komt wat betreft kleine bestelwagens zéér binnenkort al uit op de elektrische versie als… de goedkoopste.

Joanna Nix

 

Total cost of ownership

Bestelwagens hebben een grote tank. Er verdwijnen dus heel wat litertjes in het gapende zwarte gat aan de zijkant. En die litertjes zijn niet goedkoop: de brandstofprijzen blijven stijgen. Tel de bedragen van al je tankbeurten op, en je komt al gauw aan een behoorlijk bedrag. Net daar maakt de elektrische bedrijfswagen het verschil, want een “tankbeurt” met elektriciteit komt een pak goedkoper uit dan een klassieke fill-me-up.

De voorwaarden

Nemen we even het voorbeeld van de Citroën Berlingo, dan zien we dat de dieselversie een catalogusprijs heeft van zo’n € 16.510. Zijn elektrische broertje klokt af op € 24.224. Een prijsverschil van € 7.714. Studiebureau Transport & Environment rekende uit dat als je 6 jaar lang minstens 25.000 kilometer per jaar rijdt, dan zou elektrisch rijden in de loop van dit jaar op gelijk niveau uitkomen met de dieselversie. Je betaalt dan ook minder belastingen en de kosten van het onderhoud zijn lager. 

Toekomstperspectief

Bovendien ziet de toekomst er rooskleurig uit, want naargelang de prijs van de batterijen zakt en de brandstofprijs stijgt, rijdt de elektrische bestelwagen een mooie horizon tegemoet.

Bron: De Standaard