Elektrische auto opladen in 2 minuten?! | Testrijders

U bent hier

Elektrische auto opladen in 2 minuten?!

Veel mensen ervaren nog steeds drempelvrees voor het kopen van een elektrische wagen. De schrik voor lange oplaadtijden op ongelegen momenten zit er diep in. Het Zweedse bedrijf Power Swap heeft de oplossing gevonden: een vervangbare batterij.

ZERauto.nl
De huidige generatie elektrische wagens beschikt over 2 laadmodi. Volgens de gewone thuislaadmode duurt het gemiddeld een 8-tal uur duurt voor de batterij van nul volledig opgeladen is tot 100%. Laad je echter aan een snellaadpaal, dan is je batterij na een half uurtje al voor 80% weer opgeladen. Hoewel snelladen een spectaculaire verbetering van de laadtijd inhoudt, kan deze termijn zich nog steeds niet meten met het veel snellere tanken, een klusje dat op max. 5 minuten geklaard is. 
 
Van 0 naar 100 op 2 minuten
 
Enter Power Swap. Dit Zweedse bedrijf bedacht een veel simpelere methode, waarbij je lege batterij gewoon vervangen wordt door een volle. Het geautomatiseerde vervangpunt, dat er verdacht veel uitziet als een klassiek tankstation, verwijdert je lege batterij en plaatst via een mechanische arm een andere, volgeladen batterij in de plaats. Het hele proces duurt amper 2 minuten. Je batterij wordt in het Power Swap station weer rustig opgeladen, waarna hij klaar is voor de volgende passant die wat frisse energie kan gebruiken.
 
De voordelen van Power Swap
 
Volgens het Power Swap systeem lease je je batterij. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om de levensduur of de capaciteit door het intensieve gebruik. Leuke plus: doordat je de batterij niet hoeft aan te kopen, kan de prijs van de elektrische wagen zelf een pak naar beneden gehaald worden.
 
Verovert de batterijwissel de markt?
 
De enige hindernis is de verspreiding van het systeem: om de Power Swap rendabel te maken moeten de meeste autobouwers de mogelijkheid voor een snelle wissel inbouwen. Maar zij implementeren natuurlijk liever pas de technologie wanneer die al een zekere populariteit geniet. Wie zet de eerste stap?
 
 
Bron: ZERauto