Bart, kenner van elektrische auto's, gaat een weekendje op stap | Testrijders

U bent hier

Bart, kenner van elektrische auto's, gaat een weekendje op stap

Bart, projectmanager van Clean Power for Taxi's, is via zijn job iedere dag bezig met elektrische auto's. Het doel: 10% van de Vlaamse taxivloot elektrisch maken tegen 2020. Hij kent als geen ander de do's and dont's van elektrisch rijden, maar toch kom je hem vaker tegen op de fiets dan in de wagen. Aan een weekendje weg met een gloednieuwe Nissan LEAf kon hij daarentegen niet weerstaan.

Spanning, masochisme en range anxiety

"Vol spanning keek ik ernaar uit om eens een weekendje elektrisch te kunnen rijden. Voor mijn werk maakte ik al eens een testrit met een Tesla, een e-golf en zelfs met een door waterstof aangedreven Toyota Mirai. Maar door een heel weekend met de Nissan Leaf rond te rijden, rekende ik erop om nog meer aspecten van elektrisch rijden beter te leren kennen. "

“De range anxiety - de angst dat je je bestemming niet zal halen - wou ik ook wel eens zelf ervaren”

"Vooral de actieradius en het opladen wou ik graag testen, en het massochistishe trekje in mij wou ook wel eens range anxiety - de angst dat je voertuig onvoldoende bereik heeft om je bestemming te halen -  zelf ervaren. "

Twee laadpunten, drie wagens...

"Ik wou wel kunnen vertrekken met een volle batterij. Aangezien ik publiek laden wou ontdekken, in tegenstelling tot hem gewoon thuis aan de stekker te hangen, ging ik op zoek naar een laadpaal in de buurt van mijn woning. Die vond ik aan een cultureel centrum in de buurt. Tegenvaller: het centrum bevindt zich toch al snel 4 kilometer van mijn voordeur. Dus mocht vrouwlief met de eigen wagen volgen om mij terug mee naar huis te nemen tijdens de laadbeurt."

“Lap, daar ging mijn geplande laadbeurt! Of toch niet?”

"Aan de laadpaal botste ik op een nieuw probleem. Ook al heeft de laadpaal twee laadpunten, slechts één daarvan was gemarkeerd en voorbehouden voor een elektrisch voertuig. Daar stond een plugin-hybride wagen te laden. Daarnaast stond een conventionele wagen. Lap, daar ging mijn geplande laadbeurt! Of toch niet? Misschien kon ik wel naast die conventionele wagen parkeren en toch nog met mijn oplaadkabel tot aan het stopcontact geraken? Dat bleek - tot mijn grote opluchting - nog te lukken ook!"

Van Leuven naar Peer

"Zondagmorgen ging het dan van Leuven naar Peer. Een groot stuk snelweg, inclusief een aanzienlijk stuk filerijden, op een mooie, zonnige dag in september. We konden dus wel een zuchtje airco gebruiken. De actieradius van het voertuig daalde opvallend sneller dan de reële afstand die mijn GPS aftelde. De klimaatregeling en snelwegverkeer hebben dus een merkbare invloed op het bereik van de elektrische wagen. De airco ging dan ook af, en ik paste mijn snelheid aan toen het bereik wat te krap begon te worden. Met nog 30 kilometer krediet besloot ik toch maar weer aan de laadpaal te gaan. Gelukkig was ik toen wel weer aan het cultureel centrum en was mijn echtgenote opnieuw zo lief om mij te komen oppikken."

Familiewagen

"Ik was benieuwd wat zij als ervaren chauffeur van elektrisch rijden zou vinden. Ze bleek meteen verkocht door het comfort van het elektrisch rijden. De kinderen apprecieerden het acceleratievermogen en de geruisloosheid. En ik? Ik vond het zalig mij in een auto te kunnen verplaatsen zonder vuile lucht uit te stoten. Wanneer mag ik nog eens?"

De Testrijders zijn ambassadeurs van elektrisch autodelen en delen hun 100% elektrische Nissan LEAF met iedereen die elektrisch wil rijden, via autodeelplatform CarAmigo. Wil je zelf ook met een elektrische wagen rijden? Surf dan als de bliksem naar www.testrijders.be voor de dichtsbijzijnde Testrijder in jouw buurt.