Automobielsector investeert massaal in lithium | Testrijders

U bent hier

Automobielsector investeert massaal in lithium

Jared Verdi
Steeds meer autoproducenten investeren massaal in lithium. De beleggingen van de autosector zijn opmerkelijk, want ze dragen een belangrijke boodschap uit: alle grote automerken zetten zich schrap voor de boom van de elektrische wagen.
 
Atacama woestijn Chili
Jared Verdi
 
De autoproducenten zien het licht aan het einde van de tunnel. De mijntunnel dan, want lithium - het alkalimetaal dat cruciaal is voor elektrisch autobatterijen - wordt gemijnd in onder andere de Atacama woestijn in Chili (foto), Australië en China. Meer nog: volgens schattingen zou de helft van de beschikbare wereldvoorraad lithium zich in Chili bevinden. Het land trekt dan ook de aandacht en de investeringen aan van de autobouwers.
 
Waarom lithiumbatterijen?
 
Hoewel er ook batterijen voor elektrische wagens bestaan zonder lithium, hebben batterijen mét het zilverwitte goud een belangrijk voordeel: batterijen met lithium zijn een pak lichter. Hoe lichter de batterij, hoe langer en verder de auto kan rijden zonder laadbeurt. Academici en researchers overal ter wereld onderzoeken zonder onderbreking hoe ze de batterijen minder zwaar kunnen maken, maar met meer capaciteit.
 
Tijd om mee op de kar te springen
 
Hoe sneller het wagenpark omgevormd wordt naar een elektrische vloot, hoe meer geld er besteed kan worden aan onderzoek en innovatie. Elektrische wagens zijn dus bezig aan een spectaculaire revolutie, die de komende jaren alleen maar kan verbeteren. Tijd om het uit te proberen!