3 keer verder rijden met een volle batterij | Testrijders

U bent hier

3 keer verder rijden met een volle batterij

Batterijen van elektrische wagens worden steeds beter. Niet verwonderlijk: wereldwijd wordt er op grote schaal onderzoek naar gevoerd. Aan de universiteit van Waterloo vonden onderzoekers een manier om de actieradius van elektrische autobatterijen te verdriedubbelen. Hoe? Met een relatief simpel trucje. Ze publiceerden hun resultaten in het vakblad Joule.

Lithium metaal: een sprong vooruit

Aan de universiteit van Waterloo pluist een team van onderzoekers uit hoe ze elektrische autobatterijen kunnen verbeteren. Ze lieten hun oog vallen op lithium metaal. Lithium metaal heeft een grotere energiedichtheid dan de gangbare gebruikte materialen. Hoe groter de energiedichtheid, hoe groter de opslagcapaciteit van de batterij. En dus hoe verder je met je auto kan rijden na één volle laadbeurt.

Explosieve risico’s

Het onderzoek liep aanvankelijk niet van een leien dakje: risico op explosies, brandgevaar en corrosie van de elektroden maakten het de onderzoekers niet gemakkelijk. Toch zetten de onderzoekers door, tot ze uiteindelijk de oplossing vonden. En die is best simpel.

Actie-reactie

De onderzoekers voegden een samenstelling van fosfor en zwavel toe aan de elektrolytvloeistof van de batterij. Het contact tussen de fosfor-zwaveloplossing en het lithium metaal zorgde voor een spontane reactie: er werd een beschermend laagje gevormd dat het lithium metaal stabiliseerde. Resultaat: door een simpele toevoeging van een chemische samenstelling kan lithium metaal ervoor zorgen dat de opslagcapaciteit van je autobatterij tot 3 keer vergroot wordt.

Spanje, here we come.